Türk denizcilik tarihinin unutulmaz acı olaylarından birinin kahramanı Dumlupınar denizaltısı…
Çanakkale Boğazı’ndan bundan 66 yıl önce Dumlupınar denizaltısı ile bir şilep çarpışır. Dumlupınar denizaltısı boğazın derin sularına gömülür.
O an yaşananlar şimdi sinemaya aktarılıyor. Dumlupınar Sonsuza Kadar filminin ön hazırlıkları yapılıyor. Filmin yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak yapıyor.
Yapımcı Necmettin Sancak. Filmin senaryosu ve proje tasarımı ise Seda Demirtaş’a ait.
Dumlupınar denizaltısının 1953 yılında batması ve 81 kişinin hayatını kaybetmesi Türk denizcilik tarihinin en hüzünlü yaşanmışlıklarından biri.
Senaryo yazımı 2014’de başladı. 5 yıllık geniş çaplı çalışma sonucunda proje tasarlandı. Hazırlık aşamasının tamamlanmasından sonra filmin çekimlerine başlanılacak. Dumlupınar Sonsuza Kadar filmi önümüzdeki yıl vizyona girecek.
Filmin çekimi için 2015 yılında Genelkurmay Başkanlığı’ndan onay alındı. Film Genelkurmay Başkanlığı’nın desteğiyle çekilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı döneme uygun ekipman desteği sağlayacak.
Filmde Türkiye’nin tanınmış oyuncularının ve bir de dünya yıldızının rol alması bekleniyor. Dumlupınar Sonsuza Kadar filminin Hollywood standartlarında çekileceği belirtilirken, Türkiye’nin Oscar ödül törenindeki filmi olması öngörülüyor.
Çekimler Antalya, Gölcük ve Çanakkale’de yapılacak.
Dumlupınar denizaltısının hüzünlü öyküsü
Dumlupınar Sonsuza Kadar filmi yaşanmış bir olaya dayanıyor. Dumlupınar denizaltısı 1953 yılının 3 Nisan’ını 4 Nisan’a bağlayan gece Çanakkale Boğazı Nara Burnu açıklarında Naboland adlı bir İsveç yük gemisiyle çarpıştı.
Denizaltının mürettebatı 81 kişiydi. Çarpışma anında su üstünde seyir halindeydi. Feci kaza saat 02.10 sularında gerçekleşti. Şiddetli çarpışma sonucu Dumlupınar’ın güvertesindeki 8 mürettebat denize düştü.
Düşenlerden 2’i pervaneye takılarak diğeri ise boğularak hayatını yitirdi. Sağ kalan 5 kişi kurtarıldı. Dumlupınar’dan kurtulan işte bu 5 kişi oldu. Dumlupınar denizaltısı ile kurulan son bağlantıda, kayıtlara geçen ses “Vatan sağolsun” oldu.
Kaynak: 7/24 KültürSanat